Alimente mai ieftine, servicii mai scumpe

Alimente mai ieftine, servicii mai scumpe

In timp ce pretul alimentelor a scazut in ultima perioada, a crescut valoarea produselor nealimentare si a serviciilor. Potrivit unei analize realizate de Econtext, in cursul lunii septembrie, preturile au scazut fata de luna august a acestui an. Astfel, diminuarea costurilor a fost de 0,21 la suta si a fost determinata de ieftinirea alimentelor, cu 1,18 la suta. Pe de alta parte, produsele nealimentare si cele din sectorul serviciilor s-au scumpit, cu 0,24 la suta, respectiv, cu 0,56 la suta. Cele mai mari ieftiniri s-au inregistrat la cartofi, al caror pret a fost cu o treime mai mic (cu 35,32 la suta), legume si conservele de legume (cu 13,32 la suta), fructe proaspete (cu 5,74 la suta), zahar (cu 0,16 la suta). Scumpiri mari se pot remarca la transportul pe calea ferata ( cu 7,06 la suta), oua (cu 5,05 la suta), apa (cu 1,23 la suta).

Dupa aprecierea specialistilor de la Econtext, din septembrie 2010 si pana in septembrie 2011, preturile au inregistrat un avans de 3,45 la suta, la jumatate fata de lunile anterioare, pe motiv ca a disparut impactul majorarii TVA-ului. In intervalul mentionat, pretul produselor alimentare a urcat cu 1,72 la suta, preturile marfurilor nealimentare s-au majorat cu 4,84 la suta, iar tarifele din sectorul serviciilor au crescut cu 3,46 la suta.

In Salaj, potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la finele lunii septembrie, kilogramul de cartofi si de ceapa se vindea la preturi cuprinse intre 1 si 1,2 lei, ardeii cu 2 sau 3 lei kilogramul, rosiile cu 1-1,5 lei kilogramul, iar castravetii cu 2-3 lei kilogramul. La finele lunii august, kilogramul de cartofi si kilogramul de ceapa se vindea pe pietele din Salaj cu 1-1,5 lei, ardeii cu 2,5-4 lei kilogramul, rosiile cu 1-2 lei kilogramul, castravetii cu 1-1,5 lei kilogramul, iar pretul merelor si perelor a ramas constant.

Leave a Comment